Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Христо Иванов: Моето послание към младите педиатри е да имат търпение с децата

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Христо Иванов е шеф на Отделението по детски заболявания на МБАЛ „ Бургасмед “ от 1-ви август 2022 година Завършва медицина в МУ-Плевен през 2002 година, а компетентност педиатрия придобива в МУ - София през 2013 година

Работил е в Детското поделение на болничното заведение в Бяла Слатина от 2004 година до 2009 година След това в продължение на 7 години е ординатор в Детския кабинет на Спешното поделение в болничното заведение във Враца. От 2016 година до 2020 година е шеф на Детското поделение в МБАЛ - Бяла Слатина, а от август 2020г. е ординатор в Детското поделение на МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – Козлодуй.

Има характерен опит в работата с деца с увреждания по планове с Дома за деца, лишени от родителска грижа „ Асен Златаров “ – Враца и в Педиатричната болница в София. При лечението на деца доктор Иванов ползва необятно и хомеопатични практики. Той също по този начин има стабилен опит при лекуване на заболели от Коронавирус, като се включва в доброволни екипи още от началото на пандемията.

Д-р Иванов, по какъв начин избрахте медицината за своя специалност?

Още от дребен мечтаех да стана доктор. Не съм от лекарско семейство, само че харесвах тази специалност и потеглих по този път. После, когато започнах да изучавам в МУ - Плевен, се убедих, че не съм сбъркал. Това е моята специалност.

С какво сте запомнили тези студентски години?

Бяха хубави години. С доста работа, доста страсти и доста положителни сътрудници.

С какво Ви притегли педиатрията?

Обичам децата. Общуването с тях е доста зареждащо, наслада е да си дружно с дете, даже когато е болно. Те са откровени и неподправени в държанието си, нямат задни мисли. Излъчват признателност и любов, даже когато ги боли.

Кои са Вашите учители в специалността?

Работил съм на доста места, в разнообразни отделения и клиники, общувал съм с сътрудници, на които съм благодарен за знанията, които са ми дали. Не мога да не загатна името на доцент Адриана Анадолийска от столичната Педиатрия, на моя безценен преподавател от Детското поделение в болничното заведение във Враца доктор Георги Цветков, на доктор Антони Антонов, педиатър, с който съм работил в болничното заведение в Бяла Слатина и на който дължа доста. Той не е сред живите. Отиде си от този свят и още една огромна лекарка, която ми е предала доста от своя опит – проф. Ваня Недкова от МУ - Плевен.

Какво Ви носи най-голямо задоволство във вашата всекидневна работа?

Радостта на децата, които съм излекувал.

А какво Ви натъжава?

Неуредиците в опазването на здравето и ниското възнаграждение на педиатрите. За тях няма даже потребителска такса. Заради всичко това няма искащи млади сътрудници да специализират в тази област. Знае се, че работата с деца е по-трудна и по-отговорна, не проличава обаче предпочитание тези проблеми да се решат.

Кой е водещият Ви принцип в общуването с родителите?

Това което ме управлява в общуването с тях, е схващане, успокоение и самообладание.

Кои са най-честите случаи, с които се сблъсквате през тази зима?

Типичните за сезона респираторни инфекции. През декември и януари в отделението съвсем нямахме свободни кревати. Хоспитализирахме главно деца с пневмонии, получени в резултат на грипна зараза или респираторно-синцитиален вирус, които бяха мощно публикувани в Бургас при започване на сезона. Имахме и повече случаи на скарлатина, само че нарастването не беше в огромни размери. Появяваха се единични случаи на чревни вируси, които протичат с повръщане и разстройство.

В персонален проект, кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Обичам екскурзиите и общуването с природата. Приятно ми е също да виждам телевизия, както и да диря забавна информация в интернет.

Кое човешко качество цените най-вече?

Честността.

Какво желаете да пожелаете на младите Ви сътрудници, които в този момент поемат своя път в педиатрията?

Моето обръщение към младите педиатри е да имат самообладание с децата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР